Загибель митрополита
Макарія


Загибель митрополита Макарія


Мученицька смерть митрополита Макарія глибоко вразила тогочасну людність. Докладну оповідь про неї доніс до нас так званий Волинський Короткий літопис: "Месяца мая в первый день шестое недели по Велице дни, у понеделок, убили безбожные татарове перекопские преосвященного митрополита Киевского и всея Руси архиепископа Макария у селе Скриголове на Бчичи-реце, а пят(ь) мил(ь) от Мозыря. Тут его нагнаша, не ведущу о них никомуждо: без вести воидоша у землю и всех, еже c ним, побиша, a иных у плен побрали, и много иных волостей вземши и мест пожогши, и людей бесчисленно пленивши, возвратишася восвояси,  Богу попущающу грех ради наших, — согрешихом бо от ног и до головы.
 Рака митрополита Макарія у київському Володимирському соборі
Но уповаю на Бога, яко сему архиерею божью сия случися смерть к большому его мздовоздаянию, а к нашему наказанию. Занеже был поехал до Киева — хотя помощи церкви божьей Софии, разоренной теми ж агарянами прежде. Сего ради ужаснемся, братие! Аще святому архиерею божью тако случися, Богу попустившу, а мы как избежим праведного гнева его по делам нашим? 

Но Господи, Господи, потерпи еще на нас! Не сотвори нам, яко Иерусалиму, оставившим тебя и не ходившим у пути твоя, но воззри на нас милостиво! Занеже прах не может стояти против бури, тако и мы не можем стерпети гнева твоего. Мало казни, а многомилостиво исцели! Не можем бо долго сносити гнева твоего! Жестоко есть пити чашу сполна гнева твоего! Митрополит Макарій. Хромолітографія ХІХ ст.

Никогда бо сие не случися у Русской земли преж сего, отнеле ж (відколи) прияхом крещение, яко ныне сотворися тому архиерею божью от поганых. Но сие все праведным твоим судом навел еси на нас грех ради наших! В суд и поношение быхом грех ради наших! Но не предай же нас до конца имени твоего ради — да не рекут нам супостаты наши: где есть Бог ваш, на него же уповаете? Можешь, владыко, елико похощешь, помоги нам, яко ниспадаем!"

Тіло митрополита й відтяту татарами голову перенесли до Києва, де вони кілька століть спочивали у Софійському соборі. Наприкінці XVI ст. посланець імператора Рудольфа ІІ Еріх Лясота мав змогу переконатися, що митрополитове тіло "ще й досі не зіпсувалося". Нині рака з мощами митрополита Макарія є однією із святинь Володимирського собору у Києві.